achtergrond_header.jpg

WORD
DONATEUR!

NIEUWE HORIZON

churchstreet.jpg

In 2012 startte de Nieuwe Horizon een muziekproject met als doel om jonge mensen uit Ashbury cultureel te vormen, hen in groepsverband bezig te laten zijn en een zinvolle vrijetijdsbesteding te geven.

Een aantal dagen van de week geeft Jannie Moses les in de grote zaal van het Nieuwe Horizon Gemeenschapscentrum. Een deel van de les is theorie en daarna volgt de praktijk. Dit betekent dat de leerlingen o.a. timmeren, metselen en lassen.

Tuberculose is een enorm probleem in Zuid-Afrika en ondanks een grote inzet van geld en middelen krijgt de overheid de ziekte maar niet onder controle.

Goed onderwijs is een kernpunt in de ontwikkeling van elk land en zeker ook in het nieuwe Zuid-Afrika na de omwenteling in 1994. Vóór die tijd had de zwarte en gekleurde bevolking nauwelijks toegang tot het onderwijs en al helemaal niet tot de universiteit.

In 2005 is de Nieuwe Horizon gestart met het zogenaamde Kinderproject. 36 Kinderen - van babies tot pubers – worden meerdere keren per week opgevangen door Jannie en Selestien Moses. Deze kinderen zijn zonder uitzondering zeer hulpbehoevend: verwaarlozing, ouders, die aan drank- en/of drugs verslaafd zijn en gehandicapte kinderen door o.a. het Faetale Alcohol Syndroom (FAS-kinderen).

Bijna 100 jaar geleden werd in Noord-Amerika “Child Evangelism Fellowship” ( C.E.F.) opgericht. Deze stichting op godsdienstige grondslag stelde zich ten doel om kinderen, hun ouders, de school en de gemeenschap te dienen door het bijbrengen van normen en waarden, karakters te vormen, familiebanden te versterken, scholen te assisteren en kinderen te motiveren en te stimuleren.

Ondanks de door de Zuid-Afrikaanse Overheid gratis verstrekte geboortebeperkingsmiddelen is het geboortecijfer landelijk erg hoog. Kinderen zijn al op een erg jeugdige leeftijd geslachtsrijp en tienerzwangerschappen komen veelvuldig voor. De vaders komen zelden hun verplichtingen na, wat betekent, dat moeder en oma meestal moeten zorgen voor de baby zonder financiële en materiële middelen.

Bedelende kinderen zijn er óók in Montagu. Je ziet ze rondhangen bij een tankstation en supermarkten. Onverzorgd, op blote voeten en in versleten kleren vragen zij om geld. Winkelende volwassenen en zeker ook toeristen geven vaak uit medelijden wat geld en houden op deze manier – zonder het te beseffen – een verkeerd gedrag in stand.

Kinderverkrachting en aanranding gebeurt op grote schaal in heel Afrika en Zuid-Afrika is bepaald geen uitzondering. In deze door mannen geregeerde maatschappij staat bestrijding van dit misdadig gedrag niet hoog op de prioriteitenlijst.

Hier staan enkele sociale projecten, die uitgevoerd worden in Montagu-Ashbury. Dit zijn geen specifieke Nieuwe Horizon-projecten, maar de doelstelling van deze projecten is dezelfde als die van de Nieuwe Horizon.

Twee avonden per week houdt Jannie Moses samenkomsten voor de tieners.

De stichting ondersteunt de jeugd door het ontwikkelen van samenwerking in sport en spel. Een voorbeeld daarvan is het cricketteam in de wijk Ashbury.

Voor de kinderen die opgenomen zijn in het kinderzorgproject is er gelegenheid om zo'n 3 ochtenden per week naar de crèche te komen.