Ondanks de door de Zuid-Afrikaanse Overheid gratis verstrekte geboortebeperkingsmiddelen is het geboortecijfer landelijk erg hoog. Kinderen zijn al op een erg jeugdige leeftijd geslachtsrijp en tienerzwangerschappen komen veelvuldig voor. De vaders komen zelden hun verplichtingen na, wat betekent, dat moeder en oma meestal moeten zorgen voor de baby zonder financiële en materiële middelen.
Om deze moeders te ondersteunen, hebben enkele volwassenen in Montagu het zogenaamde Hug-a-Baby-project in het leven geroepen. Zij geven moeders met een baby bij het verlaten van het hospitaal een tas mee met verzorgingsmiddelen om de eerste moeilijke periode mee door te komen. Deze tassen bevatten o.a. een deken, truitje, mutsje, slofjes, luiers, zeep, washandje, deodorant, shampoo, tandenborstel en tandpasta. Een deel van deze producten wordt betaald door sponsors uit Nederland. Ook in Engeland zijn enkele volwassenen aktief en leveren goederen voor dit project.
Sinds een paar jaar heeft het echtpaar Fran en Paul Heather in Bredasdorp een bedrijfje opgericht, waar van de verkregen hulpgoederen, zoals lappen stof, wol en lakens, tassen, kleding en dekens gemaakt worden door enkele kleurling vrouwen, die daarvoor een opleiding krijgen en daarmee wat geld kunnen verdienen. Het Hug-a-Baby-project is een klein, plaatselijk en goed gecontroleerd project en loopt al enkele jaren met succes in o.a. Swellendam, Bredasdorp en Montagu. Sanja van de Sande, woonachtig in Montagu, levert elke maand 30 à 40 gevulde tassen aan het hospitaal in Montagu en ziet toe op een correcte verdeling van die tassen. Het geeft het verplegend personeel een goed gevoel de moeders zo’n welkome Hug-a-Baby-gift te kunnen verstrekken, want het hospitaaltje (37 bedden) heeft zelf niet de middelen hiertoe. Maandelijks worden er ook een 5-tal patiëntenzakjes met een stuk zeep, waslapje, deodorant, tandenborstel en tandpasta aan het hospitaal en de dagkliniek geleverd, voor TBC-patiënten en de allerarmsten of de slachtoffers van aanranding en/of verkrachting.
Bijzonder is ook, dat enkele dames van het plaatselijke bejaardenhuis “Huis Uitvlucht”, babydekentjes breien en haken van de wol, die Sanja aan hen levert. Het mes snijdt op deze manier aan twee kanten: De baby’s krijgen dekentjes en de bejaarden hebben een zinvolle en plezierige dagbesteding!