achtergrond_header.jpg

WORD
DONATEUR!

NIEUWE HORIZON

churchstreet.jpg

Bedelende kinderen zijn er óók in Montagu. Je ziet ze rondhangen bij een tankstation en supermarkten. Onverzorgd, op blote voeten en in versleten kleren vragen zij om geld. Winkelende volwassenen en zeker ook toeristen geven vaak uit medelijden wat geld en houden op deze manier – zonder het te beseffen – een verkeerd gedrag in stand.

Deze bedelende kinderen gaan niet naar school en halen tot meer dan 100 Rand per dag op. Een bedrag, dat bijna gelijk is aan het dagloon van een tuinman of huishulp! Het op deze manier verkregen geld wordt meestal omgezet in drank en drugs. Ze komen in contact met verkeerde mensen en zo raken deze kinderen van kwaad tot erger. Gelukkig zijn er burger-initiatieven om deze kinderen van de straat af te houden en in de school te krijgen. Sanja van de Sande mag 3 keer per week bij supermarkt Spar het overgebleven brood van de vorige dag afhalen om uit te delen in het township Ashbury. Soms is er zelfs wat macaroni,frisdrank en chips over.

Dit voedsel wordt door Sanja op 4 adressen in Ashbury uitgedeeld bij vrouwen, die zich over de haveloze kinderen ontfermen. Ze worden door hen verzorgd: kleren hersteld, haren gewassen en ze krijgen 2 keer per dag te eten. Van het door Nederlanders gesponsorde geld wordt o.a. shampo, zeep en waspoeder gekocht en ook boter, jam, pindakaas en vis. In december organiseert Sanja een Kerstviering waar alle kinderen een geschenkbox krijgen met daarin: een tandenborstel, tandpasta, zeep, een waslapje, deodorant, chips en een speelgoedje en zo mogelijk wat kleding.

In overleg met de plaatselijke scholen wordt gepoogd deze kinderen weer op school te krijgen. Het lukt (nog) niet om álle kinderen van de straat weg te krijgen, maar gelukkig neemt hun aantal behoorlijk af !

FAS-kinderen

F.A.S. is de afkorting voor Feutaal Alcohol Syndroom. Montagu-Ashbury ligt midden in het op éen-na grootste wijngebied van Zuid-Afrika en drankverslaving bij met name de kleurlingbevolking is dan ook een groot probleem. Aanstaande moeders, die tijdens hun zwangerschapsperiode overmatig alcohol drinken, lopen grote kans om een z.g. F.A.S-kind ter wereld te brengen. Bij de babies zijn de hersenen niet volgroeid. Er zitten letterlijk gaten in de hersenen. De schade is niet meer te herstellen en deze kinderen gaan ernstig gehandicapt door hun verdere leven. Vanwege hun handicap kunnen zij niet mee op school, worden gepest, spijbelen dan vaak en hangen rond op straat met alle negatieve gevolgen van dien. Sommige aanstaande moeders gaan zelfs zó ver, dat zij bewust overmatig drinken om een F.A.S-kind te krijgen, omdat zij dan een veel groter bedrag aan kinderbijslag krijgen. Geld, wat meestal omgezet wordt in drank en zelden aan hun kind (eren) besteed wordt

Helpende Handjes, o.l.v. Wilma Christoffels ontfermt zich ook over deze kinderen, biedt verzorging en geeft hen de aandacht, die ze verdienen, maar van hun ouders vaak niet krijgen!

Helpende handjes1Helpende handjes2