achtergrond_header.jpg

WORD
DONATEUR!

NIEUWE HORIZON

churchstreet.jpg

Tuberculose is een enorm probleem in Zuid-Afrika en ondanks een grote inzet van geld en middelen krijgt de overheid de ziekte maar niet onder controle.

Veel patiënten komen niet bij de klinieken en besmetten daardoor weer grote aantallen anderen. Vaak zijn deze patiënten ook nog besmet met het HIV-virus. Sinds 2010 participeert de stichting Nieuwe Horizon in een project om TB-patiënten een voedzame maaltijd aan te bieden. Met financiële steun uit Nederland zorgt Huis Uitvlucht, het verzorgingstehuis in Montagu, op elke donderdag voor 10 liter soep.

De plaatselijke supermarkt Spar doneert brood, wat door Sanja van de Sande opgehaald wordt en op deze manier is er in de kliniek voor een groep van 10 tot 15 personen in de leeftijd van 3 tot ongeveer 70 jaar een voedzame maaltijd.

Na de maaltijd worden medicijnen verstrekt. De kinderen krijgen ook in de kliniek de bekende Mantoe-prik en één keer per jaar worden alle patiënten doorverwezen naar het hospitaal, waar röntgenfoto’s gemaakt worden. De zeer ernstige gevallen – met vaak ook nog complicaties – gaan naar de grote TB- staatskliniek Brewelskloof in Worcester.

Eén van de kinderen uit het Nieuwe Horizon-Kinderproject, de 10 jarige Dandré Malgas, was zo’n ernstig geval. Hij werd een aantal jaren geleden bijna een jaar lang in deze kliniek succesvol verpleegd. Met uw steun kan de Nieuwe Horizon dit project voortzetten en daardoor het leed van een aantal TB-patiënten enigszins verzachten!

Tuberculose1Tuberculose2Tuberculose3Tuberculose4